10 zásad lepšího jezdce

autor: | Dub 22, 2018 | Inspirace | 0 komentářů

1. Za všech okolností zachovej klid

2. Věř si

3. Měj rád to, co děláš

4. Vnímej

5. Stále se vzdělávej

6. Dokážeš to ještě lépe

7. Neubližuj

8. Vždy buď přátelský a slušný

9. Mysli na bezpečnost

10. Nikdy to nevzdávej

Je strašně snadné ztratit směr. Zapomenout na úplně základní poučky, na věci, které jsme se pracně naučili, na ty, které jsme bolestně získali zkušenostmi. Až když narazíme na zeď, uvědomíme si, že tady už jsme přece byli, že tohle poučení jsme už jednou absolvovali. Napadlo mě proto vytvořit pro nás takovou směrovou tabuli. Když si těchto pár bodů vyvěsíme třeba ve skříňce ve stáji a před ježděním si je přečteme, možná si ušetříme jeden bludný kruh. Snad nás to postrčí i správným směrem a pomůže nám, posunout se dál. Můžeme to alespoň zkusit. 🙂

Níže následuje stručné vysvětlení jednotlivých bodů.

1. Za všech okolností zachovej klid
Klid, rozvaha a asertivita ti můžou zachránit nejen zdraví, ale i vztahy. S koňmi i s lidmi. Ať se děje cokoliv, zhluboka dýchej. Pokud to jen trochu jde, snaž se přemýšlet, než zareaguješ.

2. Věř si
Jen ty sám jsi odborníkem na svůj život. Neřiď se hodnocením ostatních, s nikým se nesrovnávej. Dělej vše, jak nejlépe umíš. Jednej v souladu se svým svědomím a naslouchej své intuici.

3. Měj rád to, co děláš
Když to neděláš s láskou, nedělej to vůbec. Pokud v tom nenacházíš čirou radost, nebudeš v tom nikdy dobrý.

4. Vnímej
Tvé pocity jsou stejně důležité, jako pocity všech ostatních, koně nevyjímaje. Naslouchej, komunikuj, veď dialog a ne monolog. Pokládáš-li otázky, počkej i na odpovědi.

5. Stále se vzdělávej
Nikdy nevíš dost, uč se celý život. Buď otevřen novým myšlenkám, pouč se ze svých chyb, buď připraven přijmout kritiku, ale rozhoduj se vždy samostatně dle svého vlastního rozumu.

6. Dokážeš to ještě lépe
Snaž se. Když to nejde, nefňukej a snaž se víc. Kdyby to bylo snadné, uměl by to každý. Zkus být ještě o kousek lepší než včera.

7. Neubližuj
Netrestej za své chyby, nepoužívej bolest jako motivaci, buď citlivý, empatický a vždy pokorně přijímej, co dostáváš. Žádej hodně, ale spokoj se s málem.

8. Vždy buď přátelský a slušný
Snaž se vidět něco dobrého na všech koních i lidech. S každým jednej s úctou, ať má dvě či čtyři nohy. Nikdy neposílej dál negativní emoce, vrátí se ti zpět a silnější. Na zlo odpovídej dobrem.

9. Mysli na bezpečnost
Vždy je důležitější být zdravý než zajímavý. Nepředváděj se, nepřekračuj své limity pod tlakem. Chovej se zodpovědně a minimalizuj míru rizika. Používej ochranné pomůcky a dodržuj pravidla.

10. Nikdy to nevzdávej
Kolikrát upadneš, tolikrát vstaň a jdi dál. Když nemůžeš vstát, alespoň se plaz. Nezapomínej, že i pád na hubu je pohyb kupředu.

K. 

 

Nejnovější články

Tak se uklidni!

Tak se uklidni!

Vypni hlavu. Na nic nemysli. Medituj. Neřeš. Nevím, jak to máte vy, ale mě vždycky nejvíc vytočilo, když mi někdo řekl, ať se uklidním. Zklidnění a uvolnění je naprostý středobod energetické práce v nejširším smyslu toho sousloví – v ideálním stavu představuje výchozí...

Představ si, že jsi kůň

Představ si, že jsi kůň

Představ si, že jsi kůň. Zrozen k volnosti, ke svobodě pohybu a rozhodování, zrozen ke zvídavosti, odpovědnosti za své volby, byť s rizikem zaplacení ceny nejvyšší. Miliony lety evoluce naprogramován k extrémní vnímavosti k nebezpečí, k co nejrychlejšímu úniku před...

Gallardův deník díl 30.

Gallardův deník díl 30.

Kde se vzal, tu se vzal, 26. 3. 2022 k nám přibyl 3letý starokladrubský valášek (z úžasného chovu JS Maneo) Sacramoso Fantastica IV-38, tedy náš Fanda. Z bezpečnostních důvodů jsme koně zase rozdělili, hřebec s poníkem zůstali v jednom výběhu a ke Gallardovi jsme...